Nuffnang Ads

Monday, 17 October 2016

Pimpin aku kembali padaMu

Telegram@Inspirasi Spiritual:

Kadang2 kita sukar fahami, mengapa dengan zikir semudah 'Astaghfirullahal Azim',
Tuhan boleh ampunkan segala dosa kita & anugerahkan banyak benda best-best?

Hakikatnya begini : kita ni manusia. Asalnya lemah, tak mampu, amat bergantung,
tak bermaya. Macam baby baru lahir. Semua bergantung kepada ibunya.

Tapi bila semakin kita membesar, kita dah mula bergantung kpd benda lain.
Bila dah pandai berjalan, kita tak bergantung utk ibu dukung. Bila
dah mula berkawan, kita dah mula kurang berbual dgn ibubapa. Bila dah
bercouple, kita mula 'bergantung' kpd si dia. Bila makin dewasa,
pergantungan kita kepada jawatan, kedudukan, wang ringgit , pangkat dll.

Kita semakin bergantung kpd pencapaian diri & apa yg kita miliki
& terlupa 'campurtangan' Tuhan disebalik semua yg kita ada.

- Kita rasa badan kita kuat, padahal kena gigit nyamuk pun boleh mati,
- Kita rasa pangkat kita besar, padahal Nabi Sulaiman dulu kuasai dunia,
tawaduk je....
- Kita rasa wang banyak itu hebat, padahal Qarun dulu berkali-ganda kaya,
tapi bagi Tuhan, useless sbb berlagak,
- Kita rasa hensem & cantik itu menjanjikan, padahal tahan tak lama pun.
Kejap lagi kerepotlah,
- Kita rasa sihat padahal kalau Tuhan tak protect, berjuta bakteria & kuman
sedia ada dlm badan boleh hancurkan kita......
- Kita rasa 'besar' dgn apa yg kita capai & miliki padahal Tuhan kata,
bumi yg besar pun masih tunduk berzikir.....

Astahfirullah. Betapa sombongnya kita dariNya. Kita sudah mula lupakan Tuhan
yg Maha Pemberi. Kita lupakan Tuhan di saat Dia tetap menjaga kita dengan
penuh kasih-sayang. Dia masih kurniakan sejuta rezeki di saat kita membalasnya
dengan sejuta kesombongan.

Kita hidup dengan zikirnya tiada, Qurannya sehelai-dua, istighfarnya 3kali sahaja,
solat wajibnya hujung waktu, sedekahnya secebis cuma, amalan sunatnya kosong,
nabinya terlupa.

Tanpa sedar sudah mula berlagak & lupakanNya padahal kita ini bak baby,
still perlukan penjagaan, rezeki & keselamatan dari Ilahi.

Kerana itu kita perlukan istighfar. Kita perlukan taubat.

- Taubat itu maksudnya kembali. Kita sesat dihujung jalan kehidupan,
kembali semula u-turn kepadaNya.
- Istighfar itu maksudnya 'tutup'. Kita mohon Tuhan menutupi segala aib
& dosa agar kita tidak terkena 'side effect' dosa.

Apakah side effect dosa? : Tuhan mungkin menguji kita dengan ujian yg
tak tertanggung : wang dirompak, rumah dilelong, rezeki putus,
dibuang kerja, sakit tiada penyembuh, anak hilang.

Na'uzubillah. Takutnya kita dengan semua itu.

Oleh itu, saya ingin mengajak, mari sempena hari mulia ini,
kita BERISTIGHFAR.

- Istighfar dlm hati, istighfarkan jari, istighfarkan mulut,
istighfarkan tangan, badan, kaki,
- istighfarkan jawatan, kerja, pangkat
- istighfarkan wang, harta, kereta, rumah, saham,
- istighfarkan anak, cucu suami, isteri,

kerana semua ini ada tercalit dosanya. Dosa terlupa untuk berterima kasih
dengan Tuhan saat menerima kurniaan.

Astaghfirullahal Azim. Ya Rahman, bantu, bimbing & pegang 'tangan' kami
untuk pandai kembali kepadaMu. Kembali untuk sedar diri, bersyukur
& bertawakkal kepadaMu.

'dan hendaklah kamu beristighfar kepada Tuhanmu dan bertaubat kepada-Nya.
(Jika kamu mengerjakan yang demikian), niscaya Dia akan memberi kenikmatan
yang baik (terus menerus) kepadamu ..... (Hud 3)

- Ust Asraff Ayob

No comments:

Post a Comment