Nuffnang Ads

Thursday, 12 December 2013

Harian Metro 10 Dis 2013


Alhamdulillah haza min fadzli Rabbi.....

Cerita 'Vision Board' saya

Bismillah 

Kata-kata adalah Doa, tulisan juga adalah doa. Hampir semua seminar atau kursus yg pernah sy attend tak dikira yg dikendalikan oleh 'saudara' kita atau sebaliknya, menyarankan utk kita menulis IMPIAN kita. Ketika itu saya buntu dan tulis semata2 bg memenuhi tuntutan kerja kursus. Malah saya tak tahu apa sebenarnya yg saya IMPIkan.

Dalam hati....buat je lah, asal siap. Maka siaplah VISION BOARD saya...haha, di sini segalanya bermula!!! Masih segar dlm ingatan, saya tampal gambar yg langsung tak seimbang dgn syariat. Hampir semuanya duniawi. Saya letak 'vision board' tu betul2 pada wall yg bukak pintu terus nampak tanpa fikir apa2.

Beberapa bulan berlalu baru saya sedar, saya dapat memiliki kereta jenis yg sama (cuma sirinya rendah sikit), jam dan cincin yg sama walau jenama x sehebat dlm gambar yg saya tampal tu. Subhannallah, Astaghfirullah!!!!

Belajar buat kek coklat, mahir dan boleh berkongsi menambah nilai buat diri dan org lain juga sebenarnya sudah lama ter'visual' dan fikiran saya. Tanpa saya sedar saya sebenarnya telah menghadamkan apa yg saya lihat dan fikir.

Pandanglah dan fikirlah yg baik2 mudah-mudahan ia menjadi doa yg terindah utk kita.

"VISUALIZE CREATES MATERIALIZE"

Monday, 9 December 2013

ALLAH - The Great Planner

Saat ini aku masih di kampung halaman, melalui hari2 yg diatur oleh Allah swt yg pastinya.  Kerdil sgt rasanya bila meningati betapa besarnya ksh syg Allah, diaturnya perjalanan hari2 ku cukup kemas sekali. Tatkala ini tanah kediamanku dilanda ujian banjir besar tanpa aku di situ. Allah tahu aku mungkin tidak mampu menjadi yg terbaik andai aku ada di situ saat itu. 

Hati tba2 sayu bila teringat ingkarnya aku sebagai hambaMu selama ini sedang Engkau amat menyayangi. Di sini Allah memberi aku peluang utk muhasabah diri melalui pelbagai cara.  Allah beri aku ruang waktu utk menemui motivasi jiwa. Kebetulan aku menemui hasil2 nukilan berharga penulis Inspirasi Ketuhanan cikpuan Insyirah Azhar (www.insyirahazhar.com) Alhamdulillah tksh Allah.

Yg dinamakan Rezeki jugalah bila Allah izinkan saya memiliki ebook IA (Inspirasi 9 Formula Pantas Seru Rezeki). Seperti dpt dos tambahan utk lebih menghayati The Power of Sedekah, The Power of Syukur dan rahsia2 keajaiban kurniaan Allah utk kita menyeru rezeki yg halal dan barakah.

Tanda2 ajaib sudah muncul setelah saya mula mempraktik langkah pertama yg disaran oleh cikpuan IA.  In sya Allah esok saya akan kongsikan ye....Panjangkan umurku Ya Rabb agar aku bertemu hari esok.

Dengan Nama Allah Yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang; Moga siapa saja yg baca entri ini dilimpahi rezeki yg tidak putus umpama makhluk Allah yg mengelilingi Kaabah.....Aamiin Ya Rabb.