Nuffnang Ads

Sunday, 15 July 2012

Mee Jawa

Bahan:-
300 gm mee kuning (celur dalam air didih dan toskan)
150 gm udang sederhana besar
5 tangkai daun sup - kerat2 sikit
1 inci halia - hiris nipis
2 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - cincang
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1/3 cawan air
3 biji ubi keledek & 3 batang lobak merah ~ direbus
kemudian di blend
sedikit cili kering direbus & diblend ngan 3 labu bwg besar
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
3 biji limau kasturi - belah
2 biji cili hijau - hiris serong
3 biji telor rebus - kupas dan belah 2
Cara Memasak:-
Gaulkan udang yang telah dibersihkan ,..biar sebentar dan rebus dengan 1 1/2 cawan air. Jangan lama sangat. Tutup api dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan bancuhan ubi keledek & lobak merah yg diblend tadi,biar sebentar. Masukkan halia, cili kering & bwg besar yg diblend tadi dan kacau hingga naik bau halia.
Masukkan sos tomato dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan udang bersama air rebusan tadi, kacau dan biarkan mendidih (boleh tambah sedikit air lagi jika mahu kuah lebih)
Kemudian masukkan daging rebus(klau suka) diikuti dengan air tepung jagung. Kacau dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan daun sup, kacau sebentar dan tutup api.
Sediakan sedikit mee yang dicelur tadi ke dalam pinggan dan tuangkan kuah mee ke atasnya. Hidangkan bersama telor, belahan limau kasturi dan cili hijau.

Monday, 9 July 2012

Bingka Labu

Bahan2
1 biji labu kuning saiz sederhana ~ kopek, dadu, rebus & tos
240 gm gula pasir
250 gm tepung gandum
3 biji telur (A)
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin ~ cairkan

Cara Menyediakan
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul2.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.

Nota: Cara menguji kuih.. cucuk kuih dengan lidi penguji jika lidi keluar bersih.. bermakna kuih sudah masak.. jika lidi penguji masih bersalut dengan kuih teruskan membakar dengan menurunkan suhu ke 160C utk mengelakkan kuih dari hangus.

Mashed Potatoes

Bahan-bahannya:
8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua
250gm butter 
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus)
serbuk lada sulah

Cara-caranya

1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.



Sos
BAHAN2NYA:

1 KETUL KIUB AYAM
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU TEH LADA HITAM DITUMBUK HALUS
5 SUDU TEPUNG GANDUM (IKUT KEPEKATAN YG KITA SUKA)
SEDIKIT KICAP BIASA (IKUT WARNA YG SESUAI..KLAU BYK HITAM LAH)
GARAM
AIR SECUKUPNYA.. KALAU TERLALU PEKAT TAMBAH AIR
5 SUDU MINYAK MASAK
CARA MEMBUATNYA:

1. KETUK BAWANG PUTIH, TUMIS SAMPAI WANGI. MASUKKAN KIUB AYAM
2. MASUKAN TEPUNG GANDUM, KACAU SEBENTAR SEHINGGA SEBATI. (API MESTI KECIK)
3. MASUKKAN AIR DLM ANGGARAN 1/2 CAWAN.GARAM, KICAP DAN LADA HITAM.KACAU SEBATI SEHINGGA MENDIDIH.
4. KALAU PEKAT TAMBAH AIR .. KALU CAIR TAMBAH SEDIKIT TEPUNG LG
PEKATNYA SOS MENGIKUT KESUKAAN KITA.
5. SETELAH TU, BLEND KAN SOS TADI KERANA IA BERKETUL2
6. SETERUSNYA BOLEHLAH DI MAKAN DGN KENTANG PUTAR ATAU PUN STEAK..

RASA SOS BOLEH DIUBAH IKUT SELERA..TAMBAH LADA HITAM KALAU NAK POWER..


Sumber: FB Resepi Bonda

Sunday, 1 July 2012

Eggless Choc Cake



Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.

Sumber; DayangJack MyResepi

School Holiday June '12

My only girl...JAJA
si bujang yang lapar

Shark Lounge The Ridel KB

Jalan-jalan tengok Thai fair...best gak mcm2 ada!!!

Boring!!!!

Pantai Bachok


sayang nak makan angry bird ni....

comel ek...