Nuffnang Ads

Monday, 2 September 2013

Panduan Sukatan (sumber: FB Resepi masakan, kuih muih, biskut, kek, puding dan petua kita

Balik raya aritu mak mintak tolong convertkan sukatan dari resepi lama peninggalan arwah ibu saudara yg ku panggil 'Ateh'. Arwah Ateh ni mmg pakar masak, seronok jugak bila aku tgok mak masih ada simpan koleksi resepinya dan jugak resepi2 mak sendiri. Sebelum ni pun aku dah pernah publish entri pasal convertion method ni tp yg ni nmpak lebih simple, masuk je lah sekali lg, blog sendiri sape nak marah kan????
UNTUK KEMUDAHAN PUAN - PUAN YG TIDAK MAHIR MENGGUNAKAN SUKATAN METRIK 
Tepung serbaguna ,gula aising dan gula dalam bentuk serbuk

1/8 cawan =15 gram
1/4 cawan =30 gram
1/3 cawan =40 gram
3/8 cawan =45 gram
1/2 cawan =60 gram
5/8 cawan =70 gram
2/3 cawan =75 gram
3/4 cawan =85 gram
7/8 cawan =100 gram
1 cawan =110 gram

Gula pasir, gula halus atau gula kastor

1/8 cawan =30 gram
1/4 cawan =55 gram
1/3 cawan =75 gram
3/8 cawan =85 gram
1/2 cawan =115 gram
5/8 cawan =140 gram
2/3 cawan =150 gram
3/4 cawan =170 gram
7/8 cawan =200 gram
1 cawan =225 gram

Mentega atau marjerin

1/8 cawan =30 gram
1/4 cawan =55 gram
1/3 cawan =75 gram
3/8 cawan =85 gram
1/2 cawan =115 gram
5/8 cawan =140 gram
2/3 cawan =150 gram
3/4 cawan =170 gram
7/8 cawan =200 gram
1 cup=225 gram

Gula perang

1/8 cawan =25 gram
1/4 cawan =50 gram
1/3 cawan =65 gram
3/8 cawan =75 gram
1/2 cawan =100 gram
5/8 cawan =125 gram
2/3 cawan =135 gram
3/4 cawan =150 gram
7/8 cawan =175 gram
1 cawan =200 gram

Serbuk koko

1/8 cawan =15 gram
1/4 cawan =30 gram
1/3 cawan =40 gram
3/8 cawan =45 gram
1/2 cawan =60 gram
5/8 cawan =70 gram
2/3 cawan =75 gram
3/4 cawan =85 gram
7/8 cawan =100 gram
1 cawan =125 grams

Tepung kek

1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =50 gram
5/8 cawan =60 gram
2/3 cawan =65 gram
3/4 cawan =70 gram
7/8 cawan =85 gram
1 cawan =95 gram