Seribu kemaafan buat tuan empunya entri ini sebab saya betul-betul tak ingat dari blog mana saya copy info yg amat2 la bagus nya ni. Seingat saya masa saya terbaca entri ni en.hubby tetiba ajak keluar, tu yang tergesa-gesa copy paste n simpan je kat sini, hari ni baru perasan ada entri yg stay kat situ x dipublishkan. Apapun moga Allah murahkan rezeki tuan empunya entri ni sebagai mana pemurahnya dia sudi berkongsi ilmu....Amin Ya Rabb.
Step-by-step cara mudah memukul fresh cream atau non-dairy
whipping cream untuk tujuan hiasan kek. Selalu fresh cream didapati di
bahagian freezer di kedai bakeri supplier dan berada dalam keadaan beku.
Sebelum boleh menggunakan fresh cream ikuti beberapa langkah di bawah:
1) Fresh cream yang dibeli biasanya dalam keadaan beku. Nyahbekukannya semalaman atau seharian di bahagian bawah peti sejuk jika ingin menggunakannya esok hari.
Jika ingin menggunakannya pada hari itu juga, nyahbeku pada suhu bilik
tetapi pastikan jangan sampai terlalu cair. Biar kotaknya masih sejuk
(mungkin titisan air akan kelihatan di luar kotak) tetapi apabila
digoncang tiada ketulan-ketulan besar kedengaran.
2) Sangat penting: goncang kotak fresh cream sebelum dituang ke dalam mangkuk mixer.
Ini kerana ketika ia dinyahbekukan, kemungkinan kandungan cream dan air
yang terdapat di dalamnya telah 'seperate' atau terpisah. Jika anda
terus tuang dan pukul tanpa menggongcangkannya terlebih dahulu,
berkemungkinan fresh cream anda akan lembik dan tidak kaku walaupun
telah dipukul lama. Ada kemungkinan anda hanya menuangkan air ke dalam
mixer dan bahagian creamnya tertinggal di dalam kotak.
3) Tuangkan jumlah yang ingin digunakan sahaja ke dalam mangkuk mixer.
Pastikan tidak melebihi kapasiti mangkuk mixer tersebut kerana fresh
cream akan mengembang berkali ganda dari saiz (cecair) asalnya. Tuang
1/5 saiz atau 20% saiz mangkuk mixer anda.
4) Sebaiknya simpan bekas mixer dan beaters (pemukul mixer) dalam peti sejuk hingga sejuk sebelum hendak memukul fresh cream.
Ini kerana ia lebih mudah mengembang dalam keadaan sejuk. Gunakan
mangkuk stainless steel (jika ada). Walau bagaimanapun mangkuk plastik
juga boleh digunakan.
5) Mulakan dengan memukul fresh cream pada kelajuan rendah.
Perlahan-lahan tingkatkan kelajuan hingga ke maksimum speed. Selepas
beberapa minit apabila fresh cream mula kelihatan pekat, perlahankan
speed mixer kepada sederhana (speed 4). Bagi 1C fresh, masa yang diambil
untuk memukulnya hingga ke keadaan kental adalah lebih kurang 2 minit.
6) Perhatikan fresh cream anda. Jika ia kelihatan halus tanpa buih-buih besar dan gebu ia sudah boleh digunakan serta tidak terlalu 'lembik' atau 'keras'.
Fresh cream yang terkurang pukul akan kelihatan masih boleh mengalir
dan lembik. Jika terlebih pukul ia kelihatan kasar dan sangat pekat
(apabila cuba dilepa atau dipicit dengan nozzle dalam icing bag ia
seperti terlalu berketul-ketul). Jika terkurang pukul, tambah lagi masa
memukul. Jika terlebih pukul, tambah sedikit fresh cream (yang masih
dalam keadaan cecair dari kotak) dan aduk hingga ia lebih cair.
7) Fresh cream dalam keadaaan kaku
(kental) boleh terus digunakan atau disimpan dalam freezer beberapa
bulan (bergantung pada jenama). Kek yang dihias dengan fresh
cream biasanya akan mula mengeras (hiasan fresh creamnya) selepas hari
ke-3. Seeloknya hias sehari atau pada hari anda ingin menghidangkan kek
tersebut (setelah beberapa jam disimpan dalam peti sejuk).
8) Apabila anda ingin menggunakan fresh cream yang sudah di'freeze'kan, nyahbekukan fresh cream yang kaku tadi sebentar pada suhu, atau boleh juga dalam peti sejuk bahagian bawah.
9) Fresh cream boleh diwarnakan setelah dipukul kaku.
Sebaiknya guna pewarna gel atau jika tiada, pewarna cecair (pastikan
jangan terlebih letak, takut kandungan cecair tinggi menyebabkan fresh
cream lembik). Ambil kuantiti yang diperlukan dan titiskan beberapa
titis pewarna dan kacau menggunakan sudu. Fresh cream yang sudah
diwarnakan akan 'matang' atau lebih terang warnanya setelah ia disimpan
beberapa jam/semalaman di dalam peti sejuk.
10) UPDATE 26 MAY 2011: Fresh cream kental yang dinyahbekukan
kemungkinan akan sedikit cair. Jika ini berlaku, sebelum digunakan pukul
dengan mixer sebentar hingga kembali kental.
11) UPDATE 30 OCTOBER 2011: Fresh
cream tidak sesuai untuk perjalanan jauh (contoh: perjalanan 5 jam
dalam kereta) lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca yang terik.
Paling jauh ia tahan (berdasarkan pengalaman customer) kek yang dihias
dengan fresh cream adalah 3 jam dalam perjalanan dalam kereta
beraircond. Juga pastikan cream yang digunakan adalah benar-benar non-dairy whipping cream dan bukannya dairy whipping cream. Dan pastikan creamnya telah dipukul hingga betul-betul kental untuk elak ia cepat cair.
12) Untuk mendapatkan fresh cream yang licin dan tidak berlubang-lubang ketika melepa, pukul fresh cream dalam satu arah sahaja.
Jangan pukul kiri-kanan kemudian atas-bawah. Pukul samada ikut jam atau
lawan jam, 360 darjah, speed medium pada saat-saat akhir. Ini bagi
mengelakkan kita memasukkan gelembung udara ke dalam adunan (sama
seperti kita membuat buttercream, perlukan kesabaran). Apabila ia
kelihatan sudah kental, gunakan speed paling rendah dan kacau perlahan.
Tujuannya untuk menyebatikan kembali mana-mana gelembung udara yang
terdapat dalam fresh cream tersebut.
13) Sekiranya cuaca
ketika anda ingin memukul fresh cream tersebut agak panas, anda boleh
meletakkan mangkuk mixer (pastikan ia besi/stainless steel) di dalam
mangkuk yang berisi ketulan air dan ais. Ini akan mengekalkan suhu fresh cream supaya sejuk dan memudahkan ia dipukul dengan lebih baik. (Credit to Puteri Aida sebab beritahu pengalamannya pada saya.)